Sponsoring Stadsloop in de lift

Appingedam - De 22 e editie van de Univé Stadsloop Appingedam krijgt de wind financieel weer wat meer in de zeilen. 

De kleine 2000 deelnemers krijgen daar op zaterdag 30 juni niet echt veel van mee, maar het moet ook hen een goed idee over de toekomst van het grootste eendaagse sportevenement in de regio geven. Voorzitter Janny-Gerda de Jonge, die voor de vierde keer aan het roer staat, is er in ieder geval positief over. „Het werd ook tijd dat we weer een licht stijgende lijn in de sponsoring hebben kunnen realiseren. We hebben de laatste zes jaar, vooral ook door de crisis, behoorlijk achteruit geboerd. Een kentering was echt nodig. We hebben trouwens nog steeds nieuwe sponsors nodig. Daar gaan we de komende jaren naar op jacht.”

De Jonge merkt dat de vernieuwde sponsoraanpak aanslaat. „We bieden nu een modern sponsorpakket. Sponsoren willen graag veel herhaling en in een snel tempo achter elkaar aandacht, waarbij ook social media een rol spelen. Vorig jaar hebben we voor het eerst een groot LED-scherm op het kerkplein geplaatst. Daarop kunnen de 3000 tot 4000 toeschouwers in het start- finishgebied de race helemaal volgen. Die wordt gefilmd vanaf de begeleidende fietsen. Daar wordt het voor het publiek echt leuk van. Er heerst altijd al zo’n mooie sfeer in de Wijkstraat, maar nu kan datzelfde LED-scherm voor en na de wedstrijd gebruikt worden om sponsoren onder de aandacht te brengen. We merken dat ze dat prachtig vinden. Het is duidelijk een versterkend element van het nieuwe sponsorpakket. Het helpt natuurlijk ook mee dat de economie weer aantrekt. De crisis is achter de rug en het gesprek over ondersteuning kan weer worden gevoerd.”

De Jonge onderstreept het belang van de sponsoren nog maar eens. „De Stadsloop moet het voor nog geen 15 % hebben van subsidies. De helft van de financiële middelen komt van sponsoren en de resterende ruim 30 % krijgen we in natura aangeboden. Er is een ontwikkeling gaande dat het deel in natura toeneemt. Gelukkig hebben we hoofdsponsor Univé al voor het achttiende jaar aan ons weten te binden. Zonder hen zouden we geen internationale toppers naar Appingedam kunnen halen. Aan de andere kant eisen ze natuurlijk ook van ons dat we één van de beste startvelden van Nederland presenteren.”

Buiten de topatleten gaat de Stadsloop dit jaar meer aandacht besteden aan de bedrijvenloop. „We verwachten zo’n 80 teams van vier of vijf lopers aan de start. Zoals het er nu uitziet gaat dat ook lukken. We willen de prijsuitreiking van de bedrijvenloop wat meer in het licht zetten. De drie snelste bedrijven komen op het podium en ook de individuele nummers één bij de mannen en de vrouwen krijgen een wisselbeker. “

Die prijsuitreiking heeft plaats om 20.30 uur, nadat de laatste wandelaars zijn gefinisht. „We hebben de wandeltocht over 5 kilometer naar achteren verplaatst om logistieke redenen en om de ruim 100 lopers ook aandacht te kunnen geven! Zij starten nu om 19.35 uur. Het startschot voor de wedstrijdloop hebben we vorig jaar een kwartier vervroegd en die blijft om 18.30 uur. Om 19.15 uur heb je dan de bedrijvenloop en om 19.30 uur worden de recreanten weggeschoten.”

Over de peuter- en kidsrun heeft De Jonge de minste zorgen. Die heeft plaats tussen 16.30 en 17.30 uur. „Met 500 deelnemers zitten die onderdelen altijd vol. De jeugdige deelnemers zullen waarschijnlijk wel het meest genieten van de nieuwe medailles die we ontworpen hebben. Daar staat een afbeelding van de hangende keukens op. Ze zijn heel mooi geworden. We zijn gestopt met de katoenen shirts. Bij lustrumedities komen er weer echte hardloopshirts.”

Bram Noordhuis