Spannende wedstrijd verwacht tijdens de Univé Stadsloop

Tijdens de Univé Stadsloop Appingedam zal het wederom een spannende wedstrijd worden. Dit des te meer omdat de echte wereldtop er dit jaar niet bij is.

“Deze editie kenmerkt zich door afzegging,” meent atletencoördinator Klaas Oudman van de Stadsloop Appingedam. “Er zijn veel afzeggingen door blessures, problemen bij het aanvragen van visa en andere verplichtingen. Zo had ik 2 hele snelle Keniaanse dames vastgelegd. Een van de dames was wereldkampioen cross in 2017. Zij waren moeder geworden en zijn ijzersterk terug gekomen. Dat was ook de nationale bond niet ontgaan en die heeft hun opgeroepen, waardoor ze Appingedam moesten afzeggen. Erg jammer. Dat is het risico van het vastleggen van (jong) talent. Gelukkig zijn er genoeg toplopers die we wel naar Appingedam hebben weten te halen. Nancy Cheptegei uit Oeganda maakt de grootste kans om de winnaar bij de dames te worden. Zij zal de strijd moeten aangaan met Andrea Deelstra, Kim Dillen en Ruth van der Meijden. Ook bij de heren wordt het een mooie competitie. Het broertje van drievoudig Stadsloopwinnaar John Langat, Shadrack Koech heeft aangegeven dat hij graag de Univé Stadsloop Appingedam wil winnen en dus van de partij is. Hij zal dan 4 andere Keniaanse toppers en de Nederlanders Jesper van der Wielen en Bart van Nunen van zich af moeten schudden. Mijn verwachtingen is dat er tijdens de Stadsloop meerdere groepjes zullen ontstaan. Ik denk dat bij de mannen Edward Kibet de winnaar wordt en dat het bij de vrouwen zal gaan tussen Nancy, Andrea en Kim. Mijn voorspelling is dat het parcoursrecord dit jaar niet verbroken zal worden of ik moet er erg naast zitten. Ik denk dat de snelste tijden bij de mannen tussen een hoge 27  en een lage 28 minuten op de 10 k zitten. Bij de vrouwen zal waarschijnlijk een hoge 32 of een lage 33 minuten op de 10 km worden.  Snelste Damsters zullen zeer waarschijnlijk Gerard Vos en Lydia Doornbos worden.”

“ Ik merk dat het steeds lastiger wordt om de topatleten naar Appingedam te halen. De reden is de concurrentie uit het Midden Oosten, Centraal Europa en de Verenigde Staten. De atleten krijgen aanbiedingen om in deze landen te gaan lopen waar wij financieel niet aan kunnen tippen. Toch is de internationale top wat de Stadsloop Appingedam, naast de vele recreanten en andere wedstrijdlopers, speciaal maakt. Er zijn meer loopevenementen waar op internationaal niveau topsport wordt bedreven. Dat zijn de 4 Mijl van Groningen, de Run van Winschoten en de Univé Stadsloop Appingedam. Daar blijven we ons hard voor maken. Een goed netwerk wordt steeds belangrijker.”

“Het spannendste dit jaar wordt het weer. Er is voor deze week warm weer voorspeld en dat kan roet in het eten gaan gooien. Op 38 graden zitten we niet te wachten. Zoals het nu lijkt gaat, zijn de weergoden ons goed gezind en wordt het een aangename zomerse temperatuur op zaterdag  29 juni.”