Volg de voorbereiding van enkele hardlopers....

In de voorbereiding op de Stadsloop Appingedam zullen we enkele lopers gaan volgen op de weg naar het hardloopevenement van Appingedam. 

3 mei 2016

Als eerste is het de beurt aan Lydia Doornbos. Lydia is ultraloopster en is al diverse malen snelste Damster geworden. Hieronder lees je haar verhaal.

"Vanuit winterse omstandigheden kunnen we alweer vooruit kijken naar de Stadsloop eind juni met hopelijk dan lekker warmer en droger weer. Met mijn marathons van Utrecht en Rotterdam achter de rug en een niet optimale voorbereiding vanwege werkdrukte, ben ik nu bezig met de voorbereiding voor een 12-uursloop. Die wedstrijd klinkt voor velen al als gekkenwerk en dat terwijl het maar het bijnummer is van de hoofdwedstrijd de 24-uursloop. Met mijn huidige voorbereiding wordt het ook gekkenwerk als ik mijn doelen niet bijstel. Zo goed mogelijk mijn duurlopen oppakken dus weer en er het beste van maken. De voorbereiding voor de Stadsloop, een 10km knallen, is natuurlijk heel anders. Intervallen, werken aan de snelheid en tempohardheid. Toch zijn beide mooi om te combineren. Je tempo op de lange afstand moet niet versloffen en ook voor een 10km heb je voldoende inhoud nodig. Bovendien zijn de kortere wedstrijden ook super om gemotiveerd aan het trainen te blijven. Fijn als niet elke training er hetzelfde uitziet. Het weekend na de Stadsloop ben ik echter van plan om een 2-daagse ultratrailwedstrijd te lopen. Dus voor het taperen daarvoor mag en wil ik in de Stadsloop nog even vol met de tank open lopen in mijn thuiswedstrijd!"

12 mei 2016

Naast Lydia volgen we ook Sandy Krans. Bij Sandy is vorig jaar hemiplegische migraine geconstateerd. Dat is een ernstige vorm van migraine. Sandy bewijst dan ook dat hardlopen voor iedereen goed is. Hieronder lees je haar route naar de Stadsloop Appingedam.


"In echte zomerse omstandigheden in de maand mei ga ik mij proberen voor te bereiden op de 10 kilometer van de Stadsloop te Appingedam. Het afgelopen jaar was voor mij erg bijzonder, mijn gezondheid heeft me aardig laten schrikken. Door de controle over je eigen lichaam te verliezen en geen stuur meer kunnen geven aan o.a. je eigen arm en been kan ik concluderen dat ik hierdoor het vertrouwen in mijn eigen lichaam verloren ben."
"Hierdoor ben ik in een revalidatietraject beland wat mij erg op weg helpt. Ik ben er ook achter gekomen dat hardlopen voor mij een therapeutische werking heeft. Enkele weken na mijn eerste uitvalverschijnselen ben ik weer gaan trainen bij Atletiekvereniging Fivelstreek en dat heeft erg goed uitgepakt. Per week probeer ik 3 trainingen te realiseren en het eerste doel was een loop over een afstand van 10 mijl. Nu ga ik mij richten op een mooi tijd op de 10 kilometer van de Stadsloop. Mijn doel voor 2016 is om te genieten tijdens de loopjes en proberen om steeds dichterbij de 60 minuten te komen als eindtijd."


15 mei 2016

De andere loper die we volgen is Gerard Vos. Gerard is een van de snelste lopers in de regio en is al meerdere keren Snelste Damster geworden. Ook dit jaar wil hij deze titel weer in de wacht slepen. Gisteren heeft hij de Stedummer Omloop gewonnen in 33.39. Hieronder lees je zijn verhaal over zijn trainingen van afgelopen week.


"Mijn trainingen bestaan momenteel uit 3 verschillende trainingen namelijk intervaltraining lange rustige duurloop en conditie krachttraining. Waarom kies ik voor deze methode voornamelijk om het even plat te zeggen orders van mijn trainer haha. Interval staat voor snelheid bv. 200 of 1.000 metertjes op je 10 km tijd. Met de rustige duurlopen bouw je het uithoudingsvermogen mee op en is tegelijkertijd een klein beetje de hersteltraining. Je kan namelijk niet iedere dag hoge tempo’s lopen. Conditie/krachttraining: het woord zegt het al is gewoon je spieren conditie sterker maken op een andere manier dan hardlopen. Iedere vrijdagavond 7 uur train bij Sportcentrum Dijkman in Delfzijl. Kom een keer gezellig mee trainen. Dit jaar word voor mij een heel ander jaar met minder wedstrijden en veel meer trainingskilometers. Na deze week zit ik op een mooie mijlpijl van 1500 km, waar ook 3 wedstrijden bijzitten. De halve marathon in 1:15:26. Dat is ook mijn pr. De 10 km op 34:50 en de Marathon van Rotterdam in 2:44:39. Mijn pr op de marathon heb ik met 6 minuten verbeterd. Met al die kilometers heb je ook wel eens minder of helemaal geen zin. Aan het begin van het jaar heb ik een paar trainingen gecanceld vanwege de ijsbanen op de normale wegen. Een training overslaan is voor mij geen optie. Je hebt een doel voor ogen en daar ga je voor! Sinds deze week hebben we eindelijk weer te maken met hogere temperaturen. Heerlijk voor lekker luieren in de loungeset in de tuin of voor naar Pinksterfeesten. Voor mij en vele medelopers mogen de temperaturen wel ietsjes lager. Alhoewel ik er redelijk tegen kan zolang het maar niet ‘Hollands benauwd’ is. Mijn warmweer tip van mij is: trek bij trainingen niet iedere keer zo weinig mogelijk aan. Je moet op het moment waarop je het moet waarmaken en dus op je top loopt, nog wat uit kunnen trekken. Mijn doel voor de Stadsloop is om de 10 kilometer in 32.59 te lopen. Dan loop je ongeveer 18 tot 18,5 kilometer per uur."

25 mei

Als het goed liggen jullie allemaal op schema voor de Stadsloop Appingedam. Ook Lydia is druk bezig met haar training.
"Nog een maand tot de Stadsloop te gaan, maar dan zal ik fitter zijn dan vandaag. Na het afgelopen weekend mijn 12-uursloop "al" na 8 uur te hebben moeten besluiten met toen 78,5km op de teller, was het vermoeide lijf blijkbaar wat vatbaarder voor virusjes en voel me dus niet helemaal topfit. Maar ja, dat weet ik als sportdiëtist prima. Als je veel sport is goede voeding en tijd voor herstel ook belangrijk. Met name het laatste let ik nu graag even wat extra op: wat korte hersteltraininkjes en zeker na de nachtelijke start van m`n wedstrijd (start was om 3.00 uuur `s nachts/morgens) ook goed letten op de nachtrust. Maar niks zo onrustig als een gedreven loper. Dit weekend staat alweer een 10km-wedstrijd op de planning, de Parkstadloop in Veendam. Waar ik in marathons en ultralopen op mijn klokje moet letten om niet te hard te lopen, mag het me bij een 10km-wedstrijd gerust nog wat harder dan m`n klokje meestal aangeeft. Dus zondag gewoon eens vol gas van start proberen te gaan. Een weekend later moet ik toch alweer behoudender lopen, want dan staat er een zogenoemde dubbeldekker op het programma. Zaterdag de Slachtemarathon en zondag de Amersfoort Marathon. Maar tussendoor uiteraard ook de tempotrainingen om ook in de Stadsloop zo goed mogelijk mee te kunnen gaan!"

2 juni 2016

Het is de afgelopen dagen lekker warm geweest. Heerlijk weer om te lopen of toch niet. De kanshebber voor de titel snelste Damster Gerard Vos vertelt over zijn belevenissen van vorige week.
"Na de zonnige dagen in het vorige stukje heb ik de laatste paar dagen helaas gewoon weer mijn handschoentjes aan moeten trekken. Wel "lekker warm" . Afgelopen 2 week waren niet mijn weken. Wegens verkoudheid heb ik noodgedwongen mijn trainingen moeten aanpassen en heb ik een slechte wedstrijd gelopen in Gelsenkirchen (Duitsland). Ik heb de 10 km boven de 40 min gelopen. Voor velen is dat al een hele prestatie, waar ik ook veel respect voor heb! Normaliter loop ik deze afstand sneller en is de tijd voor mij een tegenvaller. De benauwde warmte in het Duitse Ruhrgebied, het heuvelachtige parcours en de vele bochten werkten niet mee om een snelle tijd te lopen. Het was dan ook erg zwaar. Afgelopen zaterdag heb ik meegedaan aan de atletiekwedstrijd op het Sportpark Centrum in Delfzijl. Het lopen van 100 en 400 meters is totaal iets anders dan de lange afstanden. Op de 400 meter had ik 57 seconden nodig. Ik denk dat ik maar over ga stappen op deze onderdelen. Het gaat een stuk sneller voorbij en is een stuk minder ver haha. Aangezien de verkoudheid nog niet helemaal over is, ben ik benieuwd hoe de trainingen komende weken gaat verlopen."
Op de foto is Gerard te zien tijdens de 10 km van Gelsenkirchen.

12 juni 2016

Met nog ongeveer 2 weken te gaan, komt de Stadsloop Appingedam steeds dichterbij. Sandy geeft een update over de afgelopen week.
"Nog even een kleine up date van mijn hardloopvoorbereidingen inzake de Stadsloop 2016. De trainingen verlopen een beetje stroef. Ik weet dat we niet mogen klagen over het mooie weer, maar eigenlijk zijn de vriendelijke zon en mijn trainingen niet zo goed bevriend. Ook een nieuwe migraine aanval heeft mij een week aan de kant gehouden van mijn trainingen en dat is wel erg jammer.
Echter we zetten onze vrolijke muts weer op en gaan verder. Gisteravond hebben we snelheid geoefend op de baan bij Atletiekvereniging Fivelstreek en dat ging weer naar behoren. We hebben nog ruim twee weken tot aan de Stadsloop dus dat moet goed komen. Ik blijf uitzien naar een gezellige Stadsloop en heel misschien een nieuwe snelste tijd."